Ανακουφιστική θεραπεία Βήχας Δύσπνοια Αιμόπτωση Πόνος Καταβολή Ναυτία - Εμετός Αλωπεκία
Διατροφική υποστήριξη
Ψυχολογική Υποστήριξη
Αυξητικοί Παράγοντες
Χρηστικές Πληροφορίες

 

Δύσπνοια

Εκτύπωσέ το Στείλτο σε ένα φίλο

Τι είναι η δύσπνοια;

Η δυσκολία στην αναπνοή που εκφράζει την ανάγκη του ασθενούς για περισσότερο αέρα ή για μεγαλύτερη ανάσα ονομάζεται δύσπνοια. Είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Η δύσπνοια εμφανίζεται απότομα ή σταδιακά και παρουσιάζει διαβαθμίσεις ως προς την ένταση. Η εμφάνιση δύσπνοιας μπορεί να έχει άμεση σχέση με την κακοήθη νόσο του πνεύμονα ή έμμεση και να οφείλεται σε αδυναμία των μυών που βοηθούν στην αναπνοή, εξαιτίας της κακής θρέψης που συχνά παρουσιάζουν οι ασθενείς αυτοί. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί μετά από χειρουργική αφαίρεση ή ακτινοβολία ενός κομματιού ή ολόκληρου του πνεύμονα που γίνεται για την αντιμετώπιση της νόσου ή να οφείλεται σε άλλες παθήσεις που συνυπάρχουν, συχνότερα σε ηλικιωμένους ασθενείς, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια των καπνιστών, η καρδιακή ανεπάρκεια και η αναιμία.

Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της δύσπνοιας;

Η αναγνώριση του κύριου αιτίου που προκαλεί δύσπνοια βοηθά και στην καλύτερη αντιμετώπιση. Όταν η κύρια αιτία είναι η τοπική επέκταση του καρκίνου η αντιμετώπιση του συμπτώματος εστιάζεται στην προσπάθεια σμίκρυνσης και καταστροφής του όγκου. Η συστηματική ενδοφλέβια χημειοθεραπεία και η τοπική ακτινοθεραπεία στοχεύουν στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και η επιτυχής εφαρμογή τους συχνά βελτιώνει την δύσπνοια των ασθενών. Όταν υπάρχει υγρό στην κοιλότητα που περιβάλλει τον πνεύμονα και τον πιέζει προκαλεί δύσπνοια, η αφαίρεση του με θωρακοκέντηση παρουσιάζει άμεση ανακούφιση. Όταν η δύσπνοια οφείλεται σε απόφραξη από καρκινικά κύτταρα ενός από τους κύριους σωληνίσκους που οδηγούν τον αέρα στους πνεύμονες (βρόγχοι) μπορεί να βελτιωθεί με την αφαίρεση του πρόσθετου ιστού μέσω διαδικασίας που μοιάζει με την βρογχοσκόπηση.

Υπάρχουν μη φαρμακευτικοί τρόποι αντιμετώπισης της δύσπνοιας;

Στους ασθενείς που η γενεσιουργός αιτία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα σε αυτούς με αδυναμία των αναπνευστικών μυών εξαιτίας κακής θρέψης και σε όσους η καταστροφή του λειτουργικού πνεύμονα από τον όγκο ή από τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια των καπνιστών είναι μη αναστρέψιμη, η συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου, με ειδικές συσκευές συμπύκνωσης του ατμοσφαιρικού αέρα, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η «εξάσκηση» των μυών της αναπνοής, η εκμάθηση ειδικού τρόπου αναπνοής καθώς και η αναπνευστική φυσιοθεραπεία που εντάσσονται στα πλαίσια της λεγόμενης αναπνευστικής αποκατάστασης (rehabilitation) μπορεί να βοηθήσουν πολύ ασθενείς που έχουν υποστεί χειρουργείο αφαίρεσης πνεύμονα ή πάσχουν και από σοβαρής μορφής χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια των καπνιστών. Όταν η δύσπνοια οφείλεται σε σοβαρή αναιμία (μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων που είναι ένα από τα συστατικά του αίματος) που συχνά παρουσιάζεται σε ασθενείς με καρκίνο είτε σαν αποτέλεσμα της νόσου είτε σαν αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας, αντιμετωπίζεται με επιτυχία με μετάγγιση αίματος.

Τι είναι η θεραπεία με LASER στον καρκίνο του πνεύμονα;

Τα LASER έχουν πολλές εφαρμογές στην σύγχρονη ιατρική. Στον πνεύμονα εφαρμόζεται η παλαιότερη ίσως χρήση τους ως «μαχαίρι». Επειδή είναι εύκολο να φτάσει μέσω του βρογχοσκοπίου στις δυσπρόσιτες περιοχές του εσωτερικού του πνεύμονα το LASER χρησιμοποιείται με επιτυχία σε περιπτώσεις που τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται εντός του αυλού των κύριων σωληνίσκων που οδηγούν τον αέρα που αναπνέουμε στον πνεύμονα (βρόγχοι) και τους φράσσουν. Είναι πιο πολύπλοκη και σαφώς πιο επικίνδυνη διαδικασία από αυτή της απλής βρογχοσκόπησης αλλά μπορεί να ανακουφίσει άμεσα την δύσπνοια σε ειδική ομάδα ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ πρώιμου καρκίνου χρησιμοποιείται και θεραπευτικά.

Τι είναι η πλευρόδεση;

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο καρκίνος του πνεύμονα συνοδεύεται από παρουσία μεγάλης ποσότητας υγρού σε έναν «σάκο» που φυσιολογικά περιβάλλει τον πνεύμονα και βρίσκεται κάτω από το δέρμα και τους μυς του θωρακικού τοιχώματος. Το υγρό αυτό πιέζει τον πνεύμονα και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Όταν η αφαίρεσή του προκαλεί άμεση ανακούφιση του ασθενούς αλλά αναπαράγεται πολύ γρήγορα ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι η εξάλειψη του σάκου μέσα στον οποίο αποθηκεύεται «κολλώντας» τα δύο φύλλα του μεταξύ τους. Η διαδικασία αυτή λέγεται πλευρόδεση και γίνεται με έγχυση ειδικής σκληρυντικής ουσίας εντός του σάκου αφού πρώτα αφαιρεθεί όλο το υγρό.

 

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
 

Αρχική Σελίδα  |  Σύνδεσμοι  |  Επικοινωνία

 

Concept:

Web Design & Web development: