Ανακουφιστική θεραπεία Βήχας Δύσπνοια Αιμόπτωση Πόνος Καταβολή Ναυτία - Εμετός Αλωπεκία
Διατροφική υποστήριξη
Ψυχολογική Υποστήριξη
Αυξητικοί Παράγοντες
Χρηστικές Πληροφορίες

 

Καταβολή - Fatique

Εκτύπωσέ το Στείλτο σε ένα φίλο

Το ποσοστό των ασθενών που ταλαιπωρούνται από καταβολή (fatigue) είναι ιδιαίτερα υψηλό και κυμαίνεται μεταξύ 60-90%. Η καταβολή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αντικειμενικά και πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να την αναφέρουν, θεωρώντας την αναπόφευκτη συνέπεια της νόσου. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις αποδίδεται, τόσο από τους ίδιους τους πάσχοντες όσο και από το οικείο περιβάλλον , σε κατάθλιψη. Πολύ συχνά λοιπόν, η καταβολή παραβλέπεται και δεν καταπολεμείται, με αποτέλεσμα τη χρονική περίοδο που ο ασθενής χρειάζεται να επιστρατεύσει όλες του τις εφεδρείες, προκειμένου να ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο που ακολουθεί την διάγνωση της νόσου, να αισθάνεται ότι δεν έχει πλέον δυνάμεις. Ακόμη και χωρίς να κουράζεται σωματικά, δεν έχει ενέργεια ούτε για απλές δραστηριότητες. Μπορεί να συνυπάρχει και πνευματική καταβολή με αδυναμία συγκέντρωσης, συναισθηματική αστάθεια και παροδικές απώλειες μνήμης. Σήμερα η καταβολή που συνοδεύει τον καρκίνο μπορεί να καταπολεμηθεί.

Ποιες είναι οι αιτίες της καταβολής (fatigue);

Καχεξία -ανορεξία: Στους καρκινοπαθείς υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του οργανισμού και διαφόρων ουσιών που παράγονται από τον όγκο. Οι ουσίες αυτές (οι οποίες ονομάζονται κυτοκίνες) οδηγούν στην εμφάνιση ανορεξίας και καχεξίας, δηλαδή σοβαρής μείωσης της μυϊκής μάζας του σώματος. Η καχεξία προκαλεί καταβολή, κούραση στον ασθενή και οφείλεται πρωτίστως στις κυτοκίνες που παράγονται από τον όγκο και όχι σε ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών. Η ανορεξία συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την κακή διατροφή, επιβαρύνοντας την καχεξία και εντείνοντας την καταβολή.

Παρατεταμένη ακινησία, φάρμακα:

Η παραμονή στο κρεβάτι για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας, καθώς και ορισμένα φάρμακα (χημειοθεραπευτικά, κορτικοστεροειδή) οδηγούν σε απώλεια του μυϊκού ιστού.

Δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος:

Διαταραχές στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα κόπωσης στους ασθενείς. Ερεθίσματα όπως ο συνεχής πόνος, διάφορα φάρμακα, η ακτινοθεραπεία, επιδρούν αρνητικά στο ΚΝΣ. Εγκεφαλικές μεταστάσεις και ουσίες που παράγονται από τον όγκο (ορμόνες, νευροδιαβιβαστές) - συνήθως στο μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα - επηρεάζουν τη λειτουργία του ΚΝΣ.

Λοιμώξεις:

Η καταβολή μπορεί να προηγείται της λοίμωξης και να επιμένει για μήνες μετά την θεραπεία της λοίμωξης.

Αναιμία:

Η αναιμία είναι πολύ συχνή στους καρκινοπαθείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπεία. Η αναιμία οδηγεί σε εύκολη κόπωση και, επηρεάζοντας την κοινωνική ζωή του ασθενούς, μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

 

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
 

Αρχική Σελίδα  |  Σύνδεσμοι  |  Επικοινωνία

 

Concept:

Web Design & Web development: