Ανακουφιστική θεραπεία Βήχας Δύσπνοια Αιμόπτωση Πόνος Καταβολή Ναυτία - Εμετός Αλωπεκία
Διατροφική υποστήριξη
Ψυχολογική Υποστήριξη
Αυξητικοί Παράγοντες
Χρηστικές Πληροφορίες

 

Αλωπεκία

Εκτύπωσέ το Στείλτο σε ένα φίλο

Ως αλωπεκία ορίζεται η απώλεια τριχών από μέρη όπου φυσιολογικά είναι παρούσες. Μπορεί να είναι παρενέργεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τα μαλλιά τους αναπόσπαστο κομμάτι της εξωτερικής τους εμφάνισης. Σε ορισμένους, η απώλεια των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονα συναισθήματα όπως θυμό ως και κατάθλιψη. Η αντιμετώπιση του καρκίνου συνεπάγεται πολλές αλλαγές στη ζωή και η απώλεια των μαλλιών μοιάζει σαν "συμβολικό" χτύπημα. Αυτές όμως οι αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές. Μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα αλλά στο τέλος οι ασθενείς αποδέχονται την απώλεια μαλλιών και, αν χρειαστεί, την αντιμετωπίζουν με απλές αισθητικές λύσεις.

Γιατί τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα προκαλούν αλωπεκία;

Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Δυστυχώς, όμως, μπορεί να επηρεάσουν και τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των τριχοθυλακίων (που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των τριχών) με αποτέλεσμα την αλωπεκία. Αντίθετα με τα καρκινικά κύτταρα, τα φυσιολογικά κύτταρα επανακτούν τη φυσιολογική τους λειτουργία. Έτσι αν πέσουν τα μαλλιά κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας, θα ξαναφυτρώσουν μόλις αυτή τελειώσει.

Όλα τα χημειοθεραπευτκά φάρμακα προκαλούν αλωπεκία;

Μερικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα προκαλούν πτώση των βλεφαρίδων, των φρυδιών, των τριχών στο θώρακα, στις μασχάλες, στα πόδια, ή στο εφηβαίο. Το κατά πόσο θα πέσουν τα μαλλιά εξαρτάται από το φάρμακο, το συνδυασμό με άλλα φάρμακα, τη δοσολογία και την αντίδραση του οργανισμού. Σε σπανιότατες περιπτώσεις, όταν οι δόσεις των φαρμάκων είναι μεγάλες, η αλωπεκία είναι μόνιμη.

Πότε θα αρχίσουν να πέφτουν τα μαλλιά;

Τα μαλλιά πέφτουν συνήθως μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί και σε μερικές ημέρες. 'Αλλοτε είναι δυνατόν να αραιώσουν (σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν να φαίνεται) να σπάνε, να είναι ξηρά και θαμπά. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι η παρουσία μαλλιών στη χτένα όταν τα χτενίζετε, στον λουτήρα όταν τα λούζετε, ή το πρωί στο μαξιλάρι σας.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ακτινοβολία;

Αντίθετα με τη χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία προκαλεί απώλεια τριχών μόνο στην περιοχή ακτινοβόλησης. Αν, για παράδειγμα, ακτινοβολείσθε στο ισχίο, δε θα χάσετε μαλλιά από το κεφάλι σας.

Ποιες είναι μερικές πρακτικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσω;

Σκεφθείτε να κόψετε τα μαλλιά σας κοντά πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας. Αυτό μπορεί να μειώσει την απώλεια τριχών, καθώς ελαττώνεται η πίεση που δέχεται το κρανίο από το βάρος των μαλλιών. Αν έχετε συνηθίσει τα μακριά μαλλιά, ίσως από ψυχολογική άποψη, είναι πιο εύκολο να τα κόβετε σταδιακά. Ορισμένοι προτιμούν να ξυρίσουν το κεφάλι τους πριν καν αρχίσουν να χάνουν μαλλιά - αυτό δίνει μια αίσθηση ελέγχου της καταστάσεως. Χρησιμοποιείτε απαλά σαμπουάν (αυτά με ένδειξη για καθημερινή χρήση) και απαλές βούρτσες. Όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας με πιστολάκι, χρησιμοποιείτε χαμηλή θερμοκρασία. Προμηθευτείτε προσθετική κόμμη (περούκα) πριν πέσουν τα μαλλιά σας ώστε να μπορέσετε να βρείτε όσο το δυνατό κοντινότερο χρώμα με το δικό σας. Αποφύγετε τις βαφές και την περμανάντ. Χρησιμοποιείτε αντιηλιακό ή καπέλο για να προστατέψετε το δέρμα της κεφαλής.

Πότε θα αρχίσουν να ξαναβγαίνουν τα μαλλιά μετά τη χημειοθεραπεία;

Τα μαλλιά είναι πιθανόν να αρχίσουν να ξαναβγαίνουν πριν το τέλος της χημειοθεραπείας. Στην αρχή μπορεί να είναι πολύ λεπτά, πιο σγουρά ή με πιο ανοιχτό χρώμα. Θα ξαναβγούν σχεδόν όλα μετά από 3-6 μήνες.

Ποτέ θα αρχίσουν να βγαίνουν μαλλιά μετά την ακτινοβολία και τι πρέπει να προσέχω;

Μετά την ακτινοβολία, είναι πιθανό να μεγαλώσουν τα μαλλιά, αλλά θα είναι πιο σκληρά από πριν. Ο χρόνος για να μεγαλώσουν εξαρτάται από την δόση της ακτινοβολίας και τη χρονική της διάρκεια. Ένας μέσος όρος είναι 6-12 μήνες μετά το τέλος της ακτινοβολίας. Σε ορισμένους η αλωπεκία είναι μόνιμη, ενώ σε άλλους τα μαλλιά βγαίνουν κατά τόπους. To δέρμα του κρανίου σας μπορεί να είναι απαλό και ευαίσθητο μετά την απώλεια τριχών και να χρειάζεται κάλυψη (καπέλο ή μαντίλι), ειδικά όταν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Αν προτιμάτε περούκα ή κάποιο άλλο είδος κάλυψης σιγουρευτείτε ότι δεν θα ερεθιστεί το κρανίο σας.

Τι πρέπει να κάνω όταν θα αρχίσουν να ξαναβγαίνουν τα μαλλιά;

Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα, Χρησιμοποιείτε μονό ελαφρά σαμπουάν (σαμπουάν για συχνή χρήση) ώστε να μην ξεραίνεται το κρανίο και τα μαλλιά. Αποφύγετε τις βαφές και την περμανάντ. Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και πίνετε άφθονο νερό.

Πότε μπορώ να αρχίσω να βάφω τα μαλλιά μου;

Αν αποφασίσετε να βάψετε τα μαλλιά σας χρησιμοποιήστε φυτικές βαφές ή χέννα. Κάντε ένα δοκιμαστικό σε μικρή περιοχή που να μην φαίνεται και αν όλα πάνε καλά προχωρήστε. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε χημικές βαφές ή περμανάντ αν:
- Το δέρμα της κεφαλής είναι ξηρό και ερεθισμένο
- Τα μαλλιά είναι πιο ξηρά από το συνηθισμένο
- Τα μαλλιά είναι πιο άγρια στο άγγιγμα
- Το χρώμα είναι πιο ανοιχτό από ό,τι ήταν πριν την θεραπεία
- Τα μαλλιά σπάνε ή δεν μεγαλώνουν φυσιολογικά.

 

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
 

Αρχική Σελίδα  |  Σύνδεσμοι  |  Επικοινωνία

 

Concept:

Web Design & Web development: