Ανακουφιστική θεραπεία Βήχας Δύσπνοια Αιμόπτωση Πόνος Καταβολή Ναυτία - Εμετός Αλωπεκία
Διατροφική υποστήριξη
Ψυχολογική Υποστήριξη
Αυξητικοί Παράγοντες
Χρηστικές Πληροφορίες

 

Ναυτία - Εμετός

Εκτύπωσέ το Στείλτο σε ένα φίλο

Η ναυτία είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που προηγείται του εμετού. Συνοδεύεται συνήθως από ωχρότητα, ταχυκαρδία, σιελόρροια και μυϊκή αδυναμία. Ελέγχεται από ένα τμήμα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για τις αυτόνομες λειτουργίες, δηλαδή τις λειτουργίες εκείνες που δεν ελέγχουμε συνειδητά (πχ αναπνοή). Η ναυτία, παρότι είναι η υποκειμενική αντίληψη της ανάγκης του επικείμενου εμετού, δεν εξελίσσεται πάντα σε εμετό. Εμετός είναι η απότομη εκκένωση του γαστρικού περιεχομένου από το στόμα. Το αντανακλαστικό του εμετού ρυθμίζεται από ένα κέντρο που βρίσκεται στον προμήκη του εγκεφάλου. Το ποσοστό των ασθενών που έχουν ναυτία κυμαίνεται μεταξύ 6-44% ,ενώ αυτών που πάσχουν από εμετούς μεταξύ 4-25%.

Γιατί δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπεία εμετούς;

Δεν λαμβάνουν την ίδια θεραπεία όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα και φυσικά οι δόσεις των χημειοθεραπευτικών διαφέρουν. Οι συνδυασμοί των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε κάθε χημειοθεραπευτικό σχήμα εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, την ηλικία του, τις συνυπάρχουσες ασθένειες που τυχόν έχει. Επίσης λαμβάνεται υπόψη και η έκθεση του σε ακτινοθεραπεία ή σε άλλες χημειοθεραπείες στο παρελθόν. Ακόμη και στην περίπτωση που ασθενείς λαμβάνουν παρόμοια αγωγή είναι πιθανό κάποιοι να ταλαιπωρηθούν από εμετούς και κάποιοι όχι. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Η ναυτία και ο εμετός δεν έχουν ως μοναδικά αίτια τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία. Φάρμακα (μερικά αναλγητικά για παράδειγμα), άλλες συνυπάρχουσες ασθένειες, η δυσκοιλιότητα, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και πολλές άλλες αιτίες μπορούν να οδηγήσουν σε εμετούς.

Ποιοι ασθενείς εμφανίζουν συχνότερα ναυτία και εμετούς;

Περισσότερο ευάλωτοι είναι ασθενείς κάτω των 50 ετών, άτομα που ταλαιπωρήθηκαν από ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια προηγούμενων χημειοθεραπειών, ασθενείς με δυσκοιλιότητα ή νεφρολογικά προβλήματα, οι ιδιαίτερα αγχώδεις και οι γυναίκες.

Εάν στην πρώτη χημειοθεραπεία είχα ναυτία και εμετούς θα έχω κάθε φορά;

Δεν είναι απαραίτητο. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αντιεμετική αγωγή ή με τροποποίηση της υπάρχουσας αγωγής είναι πολύ πιθανό να μην υποφέρετε από ναυτία και εμετούς ή έστω να μειωθεί η ένταση και η συχνότητα τους.

Πότε εμφανίζονται η ναυτία και ο εμετός;

Ο εμετός που οφείλεται σε χημειοθεραπεία μπορεί να εμφανίζεται μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη χορήγηση του φαρμάκου, ή όψιμα, 2-7 ημέρες μετά (ανάλογα με τα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν). Ως «αναμνηστικός » χαρακτηρίζεται ο εμετός που συμβαίνει πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας με την σκέψη και μόνο της όλης θεραπευτικής διαδικασίας. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία εμφανίζουν εμετούς συνήθως κατά την διάρκειά της.

Υπάρχουν γενικά -μη φαρμακευτικά -μέτρα που μπορώ να λάβω;

Τρώτε 6-8 μικρά γεύματα την ημέρα αντί 3 γεύματα μεγαλύτερης ποσότητας. Πίνετε πολλές φορές, μικρές ποσότητες υγρών κατά την διάρκεια της ημέρας. Η κατανάλωση υγρών προφυλάσσει από την αφυδάτωση. Αποφύγετε ωστόσο την κατάποση υγρών (νερού, χυμών, αναψυκτικών) αμέσως πριν, κατά την διάρκεια του γεύματος και για μισή ώρα μετά το γεύμα. Αποφύγετε την κατάκλιση μετά τα γεύματα για 2 ώρες περίπου. Μπορείτε να ξεκουραστείτε τοποθετώντας το κεφάλι όσο το δυνατόν σε πιο υψηλή θέση. Προτιμάτε φαγητά που δεν έχουν δυνατή οσμή και προσπαθήστε να μη γευματίζετε στο χώρο που μαγειρεύονται τα φαγητά. Καταναλώνετε τα φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου. Φοράτε άνετα ρούχα.

Τι να τρώω και τι να αποφεύγω;

Προτιμήστε «στεγνά» τρόφιμα όπως: φρυγανιές, κράκερς, ρύζι (αλατισμένο, χωρίς σάλτσα), μακαρόνια σκέτα, πατάτες βραστές. Επίσης δοκιμάστε δημητριακά σε κρύο, αποβουτυρωμένο γάλα. Από τα φρούτα, προτιμάτε μήλα και μπανάνες. Μπορείτε να δοκιμάσετε και κομπόστες, σε μικρές ποσότητες. Τις ημέρες που η ναυτία και οι εμετοί είναι σε έξαρση αποφύγετε τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά εκτός και εάν είναι με 0% λιπαρά. Προτιμήστε «ντεκαφεϊνέ», χωρίς ανθρακικό ποτά. Επιτρέπονται ζελέ φρούτων και γρανίτες, οποιασδήποτε γεύσης. Αποφύγετε τηγανητά, φαγητά με πολλά λιπαρά, πικάντικες σάλτσες, κρέμες (εκτός και αν ετοιμάζονται με γάλα αποβουτυρωμένο). Τα φαγητά αυτά μένουν περισσότερη ώρα στο στομάχι και συμβάλλουν στο αίσθημα ναυτίας και στην πρόκληση εμετών. Τις ημέρες που έχετε ναυτία και εμετούς, μπορείτε να σιτίζεστε κανονικά.

Μετά από ένα επεισόδιο εμετού πότε μπορώ να δοκιμάσω να πιω ή να φάω κάτι;

Ξεπλένετε το στόμα σας με νερό. Περιμένετε 30 περίπου λεπτά προτού πιείτε δροσερό νερό ή παγωμένο χυμό μήλου ή δοκιμάσετε να καταναλώσετε μία γρανίτα. Εάν έχετε άσχημη γεύση, μπορείτε να πάρετε μία σκληρή καραμέλα μέντας.

Πότε πρέπει να με εξετάσει επειγόντως γιατρός;

Όταν το περιεχόμενο του εμετού είναι αιματηρό. 'Αν οι εμετοί δεν υποχωρούν και πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη. Αν δεν έχετε ουρήσει για αρκετή ώρα. Σε εμμονή των συμπτωμάτων παρά τα φαρμακευτικά μέτρα ή σε αδυναμία τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;

Μη συγχέετε την αναγωγή με τον εμετό! Η αναγωγή -δηλαδή η επιστροφή στο στόμα τροφής που έχει καταποθεί - δεν συνοδεύεται από ναυτία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιεμετική αγωγή! Δώστε λεπτομερές αντικειμενικό ιστορικό στον γιατρό σας ώστε να επιλέξει την κατάλληλη για εσάς αντιεμετική αγωγή σε περίπτωση που η αρχική αγωγή δεν ήταν αποτελεσματική. Μη βιαστείτε να απορρίψετε ένα φάρμακο που στο παρελθόν δεν είχε αποτέλεσμα. Το ίδιο φάρμακο σε συνδυασμό με άλλο μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα!

 

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
 

Αρχική Σελίδα  |  Σύνδεσμοι  |  Επικοινωνία

 

Concept:

Web Design & Web development: